Canicross er en sport hvor du løber sammen med din hund i det åbne terræn, og hvor du er hægtet sammen med din hund i en snor og sele til hunden. Canicross er startet ud som en sport for slæde- og trækhunde uden for sæsonen, så hund og ejer kan holder sig i form indtil sæsonstart. Især i England er denne sport blevet udbredt, men er også langsomt bredt sig til resten af Europa.

Canicross kan udføres med en eller to hunde, som altid er fastgjort til løberen. Løberen bærer et løbebælte om taljen, hunden har et specifikt designet seletøj, og de to forbindes med en elastisk line, der reducerer træk/stød for både ejer og hund, når hunden trækker. Hund og løber skal fremstå som et samlet team, når de dyrker canicross.

I teamet er ejeren lederen, der dirigerer hunden bagfra med stemmekommandoer. Canicross er ikke kun en fantastisk metode til at få ejeren og hunden til at arbejde sammen, men er også en god metode til at få hunden til at bruge sin hjerne under arbejde.

Oprindeligt var canicross-hunde af slæde- eller spidshunde typen som husky eller malamute, men nu er alle racer begyndt at deltage, inklusive kryds racer, små terrier racer til store racer som rottweilere og standardpudler. Canicross er ikke kun for sportsudøvere, men for alle mennesker i alle aldre, herunder børn og handicappede, såsom synshandicappede. Nogle racer er meget velegnede til ikke kun at løbe og trække, men løbe i jævnt tempo over en lang afstand. Vi opfordrer alle folk og deres hunde til at deltage i udendørs aktiviteter og møde andre ligesindede igennem at dyrke canicross.

Kan jeg dyrke canicross?

Canicross for alle

Alle kan dyrke canicross. Det kan være lige fra dem der løber ofte til dem der ikke dyrker så meget motion. Løb med din hund kan være den største motivator til at begynde at deltage i sport eller dyrke motion! Hvorfor kun nøjes med at gå en tur med hunden, når du også kan dyrke motion sammen med din bedste ven.

Canicross er som andre sportsgrene at det kræver en hvis fysik og derfor tilrådes det, at hvis du har knæ- eller rygproblemer, at du starter forsigtigt ud. Canicross løb er off-road, og derfor er sko med et godt greb i underlaget et godt valg til dig, og det kan være trail løbesko.

Kan min hund deltage i canicross?

Så længe din hund er fit, sund, i den rigtige alder og er i stand til at løbe, kan du dyrke canicross med enhver hund. Arbejdende racer har en tendens til at være den mest populære race til denne sport. Kontakt altid din dyrlæge, hvis du er usikker.

Hunde kan løbe, når de er 12-18 måneder gamle. Du kan starte lidt træning med dem et par måneder før for at give dem mulighed for at vænne sig til at være i en sele og lære dem deres kommandoer og derefter gradvis opbygge dette. Vær altid forsigtig med ikke at arbejde med hundene, når deres led og knogler stadig dannes. For større racer er det vigtigt at vente lidt længere med at opbygge større løbeafstande. Igen konsulter altid din dyrlæge for rådgivning.

De grundlæggende nøglefaktorer for udstyr er en god behagelig monteringssele, der er egnet til løb. En bungee snor og løbebælte til løberen.

Hunderacer.

Canicross for alle hunderacer

Hvad angår racer, er de mest populære i denne sport tysk korthårede pointer, engelsk pointer, belgiske Malinois, Border Collies, Beaucerons og blandinger såsom hunde (Alaskan Husky blandet med en pointer type hund), Alaskan Huskies (Siberian Husky-mix) , og Greysters (Greyhound blandet med en pointer type hund).

Men alle typer hunde i alle størrelser kan deltage i canicross, så længe du respekterer grænsen for din hund! Medmindre din hund har nogle alvorlige kendte sundhedsmæssige problemer, er det en ret sikker sport, der ikke skader din hund.

Mindre hunderacer vil selvfølgelig ikke være så hurtige som større hunde, men det betyder ikke, at de ikke er gode til canicross. Der findes faktisk flere mindre hunde som har høstet gode resultater ved canicross løb.

Gamle hunde kan løbe, men du kan ikke forvente, at de er så hurtige som yngre hunde. Det er også vigtigt at overveje ældre hundes behov for motion af denne type sport.

Det har været populært at bruge en blandet hund. De sidste fem til ti år er der specifikt opdrættet hunde til at kunne trække. Ikke desto mindre, ved en konkurrence, vil du også se folk løbe med deres egen familiehund og nyde konkurrencen lige så meget som nogen anden. Der er mennesker, der begynder med deres Chihuahuas, Maltesers, Whippets ... og mange andre racer. Der er mange muligheder for at komme ud at løbe med din hund, og så er det rigtige udstyr en god fornøjelse, når dig og din hund skal ud at løbe.

Hvilket udstyr har jeg brug for?

Til canicross har du brug for en god monteret hundesele designet til at kunne trække, såsom non-stop hundesele eller ”Freemotion sele”. Den er specielt designet til træksport med et højt trækpunkt.

Dig og din hund løber som et hold forbundet med en bungee-snor. Snoren er lavet af elastisk materiale, der absorbere pludselige træk fra din hund og gør træningen mere komfortabel for både dig og din hund.

Et godt løbebælte er vigtigt. Det skal trække fra omkring bækkenområdet.

Til løberen er et par gode løbesko til trail løb at anbefale, da du vil have et godt fæste når du løber off road, såsom i skoven, langs stranden eller på markarealer. Trail løbesko og almindelige løbesko adskiller sig primært på fire punkter: Greb i underlaget, støddæmpning, støtte og beskyttelse af foden. Vi kan anbefale dig at kontakte dit foretrukne løbecenter for valg af trail sko.

Hvilke afstande løber man ved konkurrencer?

Dette kan variere afhængigt af hvilket land du befinder dig i, og hvilken klasse du starter i. Det er ikke usædvanligt at have en kortere afstand til børn (eskorteret af en voksen), cirka 1-1,5 kilometer. Børn over 10 år har ofte chancen for at løbe som juniorer uden hjælp fra en voksen. Juniorer og voksne kan løbe en kort afstand (2-3 kilometer) eller en lang afstand (4-8 kilometer).

De fleste løb afholdes med enkeltstart hvert 15.-30. Sekund. Dobbelt start eller mindre bølger kan forekomme ved store konkurrencer med mange deltagere. Massestart forekommer, men er ikke almindelige. Hvis der er en massestart, annonceres dette af arrangørerne i god tid før arrangementet.

Hvordan træner jeg mine hundes retninger?

En del canicross løbere bruger mushers-termer til at hjælpe med at drive deres hund, men det er op til dig hvilke kommandoer du ønsker at bruge til din hund, bare så længe din hund forstår, og du er i overensstemmelse med, hvad du siger, og hvordan du siger det.

Her er engelske eksempler på kommandoer:

"Go Gee" - Gå til højre

“Go Haw” - Gå til venstre

“Forward” - Frem

“On by” - Ignorer og fortsæt

“Hike on” - Brug mere trækkraft til at fortsætte

“Lets go” – Sæt farten op eller start

“Steady” - Sænk tempoet

“Stand / line out” - Stå stille med hoved fremad

Dette er bare eksempler på kommandoer. Når du træner dine hundekommandoer, skal du gentage, når de går i retningen og roser hunden derefter, ligesom hvordan du lærer grundlæggende lydighed, masser af ros, når hunden er på rette spor. Undgå at bruge godbidder, da det er vigtigt, at hunden fokuserer på løberuten foran og skal derfor ikke vende tilbage til dig. Formålet er at hunden skal vende fremad og bare bruge deres ører til at tage kommandoerne uden at dreje hovedet.

Brug din egen krop til at styre hastigheden. Hvis du ønsker mere fart skal du læne dig fremad og løbe med et hurtigere tempo, og så skal din hund kunne modtage dette og gøre det samme. Hvis du vil sænke tempoet, kan du prøve at bruge din kropsvægt til at læne dig tilbage i dit bælte og forlænge dit skridt for at hjælpe med at bremse tempoet uden at gribe fat i linen.

Når din træning med din hund er færdig, skal du give dem en skål med frisk vand, en lille godbid, fjerne hundens sele og masser af ros "godt arbejde". Det er vigtigt, at hunden ved, at de har gjort det godt efter hver træningssession. Jo mere positive du er for hundens indsats, desto mere vil den arbejde for dig.

Nu har du de grundlæggende metoder til at komme i gang, og alt hvad du skal gøre er at komme ud og løbe og nyde at komme i form med din hund.

Hvordan finder jeg en canicross løbekonkurrence i mit område?

Canicross-løbe-konkurrencer

Der findes flere sider, hvor du kan få mere viden om canicross løb og vi har lavet et par links nedenfor, som du kan prøve med:

Du kan fx tilmelde dig på Facebookgruppen Canicross Danmark:

https://www.facebook.com/groups/1398610413545156

Du kan også besøge Dansk Trækhunde klub:
https://www.sleddogs.dk/

Der findes sikker også andre sider, hvor du kan få mere om viden omkring løbekonkurrencer.

Gode råd

Vand

Husk at medbringe vand på turen, hvis I skal løbe længere ture. Hunde sveder ikke gennem huden, som vi mennesker gør, men kommer af med varmen ved at trække vejret hurtigt og afgive varme og vand gennem blandt andet tungen og trædepuder. Det er vigtigt at du hjælper din hund med at blive afkølet og rehydreret.

Fodring

Lad være med at fodre din hund før løbeturen. Der bør gå mindst et par timer fra hunden har spist et større måltid, og til at den skal med på løbetur.

Pas på poterne

Asfalt er hårdt for hundens poter. Vær derfor opmærksom på, at du varierer underlaget og vænner hundens poter langsomt til det hårde slid på asfalt. Asfalt kan blive meget varmt på en varm sommerdag, og kan give brandskader på poterne.

 

Kom og besøg os i vores butik, hvor du kan få gode råd og vejledning til, hvordan du kommer i gang med canicross.